Η Μερόπη Βερβέρη

Είναι η Ελληνίδα σχεδιάστρια και υφάντρια των προϊόντων της εταιρείας. Η τέχνη ήρθε στην ζωή της ως κληρονομιά από την γιαγιά της. Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και έπειτα από μία πολυετή εμπειρία στον χώρο, άλλαξε επαγγελματικό πεδίο, ακολουθώντας την τέχνη που της μεταλαμπαδεύτηκε, την υφαντική. Τηρώντας τις παραδόσεις, χρησιμοποιεί σε πολλά έργα της, πρωτογενή υλικά όπως είναι το πρόβειο μαλλί από ελληνικές ράτσες που κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση, αλλά και διάφορα οργανικά υλικά, όπως μετάξι, λινό και βαμβάκι. 
Στα προϊόντα της εταιρείας απεικονίζεται όλη η επαγγελματική πορεία της σχεδιάστριας, αφού βρίσκει κανείς σύγχρονα προϊόντα δημιουργημένα σε παραδοσιακό χειροκίνητο ξύλινο αργαλειό ελληνικής κατασκευής. Στόχος της εταιρείας είναι να αναγεννήσει την υφαντική τέχνη και να ενεργοποιήσει έναν πιο φιλικό προς τον πλανήτη τρόπο παραγωγής ένδυσης τόσο με τα υλικά που επιλέγονται, όσο και με τον τρόπο ύφανσης.

Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα κατασκευασμένα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία PENELOPE έχει βραβευθεί με τον τίτλο, Green Brand Award Cold Category, για την οικολογική της συμβολή στον χώρο της μόδας.

 

Η τεχνική της ύφανσης και της κατασκευής των υφαντών της σχεδιάστριας, είναι ο συνδυασμός της παραδοσιακής τεχνικής με την σύγχρονη αντίληψη ενός υφάσματος, δημιουργώντας πρωτότυπα σχέδια προϊόντων. Τόσο με τα υλικά που επιλέγονται όσο και με τις τεχνικές η παράδοση παραμένει ζωντανή μέσα στην διαδικασία ύφανσης του κάθε προϊόντος. 

H κληρονομιά του Αργαλειού

Η ελληνική κληρονομιά της υφαντικής τέχνης διατηρείται σε όλη την διαδικασία με την οποία τοποθετείται το νήμα – στημόνι στον αργαλειό και στην συνέχεια δημιουργείται το υφαντό. Η διαδικασία ονομάζεται διάσιμο ή ίδιασμα και είναι ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο ντύνεται ο αργαλειός με το στημόνι. 

Χειροκίνητη διαδικασία

Η διαδικασία της παραγωγής κάποιων νημάτων γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο του γνεσίματος του μαλλιού υποστηρίζοντας μία φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή υφάσματος.

Στούντιο – Έκθεση

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Ευρώπη

Το εργαστήριο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, πόλη στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος και λειτουργεί και ως έκθεση. Στην επίσκεψη του μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα της εταιρείας, τα οποία υφαίνονται και παράγονται όλα χειροποίητα στον χώρο του εργαστηρίου. Υπάρχει η δυνατότητα ο επισκέπτης, να παρακολουθήσει όλο τον κύκλο της ύφανσης. Από το μαλλί στο νήμα και κατόπιν στην ύφανση. Ξεκινά η περιήγηση από το λανάρισμα του μαλλιού, ακολουθεί το γνέσιμο, όπου καταλήγει στο διάσιμο του νήματος που αποτελεί και το τελευταίο μέρος της διαδικασίας. Πλέον το νήμα γίνεται το στημόνι που τοποθετείται στον αργαλειό, σαν ένας λευκός καμβάς, έτοιμος για να υφάνει η υφάντρια. Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να πειραματιστεί υφαίνοντας σε έναν από τους αργαλειούς που βρίσκονται στον χώρο, κατασκευάζοντας το δικό του κομμάτι ύφασμα.
Στο εργαστήριο συνδυάζεται η σύχρονη δημιουργία με την ελληνική παράδοση.

Στούντιο – Έκθεση

Ο χώρος λειτουργεί ως έκθεση των προϊόντων που παράγονται εντός αλλά και ως χώρος ξενάγησης και αλληλεπίδρασης του επισκέπτη με την τέχνη της υφαντικής.